Spring naar inhoud

Cock van der Windt “De vondst van een M21 Sport”

Hallo Berini liefhebbers,

Iedere Berini verzamelaar hoopt ooit een M21 Sport te vinden. Maar u weet vast wel dat dit vrijwel onmogelijk is. Hoeveel er nog over zijn weet ik niet precies, maar ik weet zelf van het bestaan van slechts vier exemplaren. Hoe ik aan mijn exemplaar gekomen ben vertel ik u bij deze.

De M21 sport in onderdelen

Een tijdje geleden zat ik marktplaats af te struinen toen ik opeens een tank aantrof van een Berini M21 Sport. hoewel ik er geen een had bedacht ik me geen moment en besloot ik hem te kopen. Je weet tenslotte nooit waar het nog eens goed voor is en er is geen betere raad als voorraad!

Op een geven moment heb ik enigszins brutaal gewoon een advertentie op marktplaats geplaatst met de tekst "wie kan mij helpen aan onderdelen van een Berini M21 Sport" en dit terwijl ik alleen nog maar een tank had. het duurde eventjes maar na een tijdje kreeg ik een reactie van een man uit Vledderveen. Hij vertelde me ook een M21 Sport te bezitten en dat die van hem ook niet compleet was. Onder andere de kettingkast en het specifieke gereedschapskistje ontbraken.

Een prachtige basis!

Na een tijdje met elkaar gesproken te hebben vroeg ik of de bromfiets te koop was. De eigenaar zat echter midden in een grote verbouwing en gaf aan dat hij er nog niet over uit was en nu wat anders aan zijn hoofd te hebben. Over drie maanden moest hij verhuizen en hij vroeg me om over een maand of drie maar terug te bellen. Ik heb dit toen direct in mijn agenda gezet en na 3 maanden hing ik weer aan de telefoon. het toeval wil dat de hij een dag eerder was verhuisd.

We praten wat over en weer en toen het op de overname van de Berini aankwam bleef de man maar twijfelen. Op een gegeven moment zei ik "hij is incompleet en helemaal overgeverfd, als ik je dit geef (niet te veel) mag ik hem dan komen halen?"
Eigenlijk onverwachts nam hij een beslissing en toen ging hij dan toch akkoord.

Het gereedschapkastje maakte Cock zelf

We maakten gelijk de afspraak dat ik hem een dag later op kwam halen. Toen ik de brommer voor het eerst zag was het wel even schrikken, maar ik heb voor hetere vuren gestaan en wist dat dit een pareltje zou worden.

Wat wel jammer was, was dat het gereedschapkastje ontbrak. Na lang zoeken drong het tot me door dat ik deze niet zou gaan vinden. Daarom heb ik uiteindelijk de stoute schoenen maar aangetrokken en zelf een kastje gemaakt. Het resultaat is zeer goed gelukt en na een lange zoektocht en een paar maanden restaureren ben ik dan uiteindelijk de trotse bezitter van deze Berini M21 Sport.

Nog een leuk detail, op de beurs in Heerhugowaard kwam ik een Haagse goede kennis van mij tegen, ik vertelde dat ik een M 21 Sport aan het restaureren was en dat deze in het verleden ook in Den Haag was verkocht bij een zaak Grottendieck geheten. Toen vertelde hij dat zijn vader ook ooit

J.H. Grottendieck

zo'n M21 Sport had en ook bij diezelfde firma had gekocht ,was dat toeval of niet? Daarna vertelde hij dat zijn vader er een hoog stuur had opgezet en toen brak mijn klomp! Ik zei "bij mij zat er ook een hoog stuur op" dus hoogstwaarschijnlijk was het de brommer die zijn vader vroeger heeft gehad. rechts een foto van de originele dealersticker.