Onlangs zijn wij op bezoek geweest bij Casper Paape. Casper heeft met ons contact opgenomen n.a.v. het bericht dat er een Beriniclub is opgericht, hij had iets wat ons wel zou interesseren... De vader van Casper was namelijk dhr. C.N. Paape welke van 1953 t/m 1967 heeft gewerkt bij Pluvier. Dhr. Paape hield zich bij Berini vooral bezig met het ontwerp van bromfietsen en alles wat daarbij kwam kijken. In die jaren waren er natuurlijk nog geen computers of Autocad programma's voor handen dus alle ontwerpen werden met (kleur) potlood en liniaal achter de tekentafel op papier gezet.
Wat maar weinig mensen beseffen is dat er in die tijd aan een nieuwe bromfiets vele uren handmatig tekenwerk vooraf gingen. Op basis van deze tekeningen werd dan een 1:1 model van boetseerklei gemaakt en als iedereen tevreden was, kon de bromfiets in productie gaan. De tekeningen welke werden gemaakt bleven meestal achter de schermen of soms zag je ze in een verkoopfolder. Ook waren er natuurlijk veel tekeningen van modellen welke nooit het levenslicht hebben gezien.
Wij wisten van het bestaan van de tekeningen en de werkwijze van toen der tijd. Er werd werd wel eens nagedacht over hoe deze tekeningen er dan uit zouden hebben gezien, maar we hadden niet de illusie ooit een tekening te vinden. Het gene wat er was zou inmiddels toch allang vernietigd zijn?
Echter heeft de vader van Casper in die tijd veel van zijn tekeningen bewaard. En deze tekeningen zijn tot op de dag van vandaag ook altijd bewaard gebleven! Casper laat ons de tekeningen en vele andere gegevens zien. De collectie bestaat o.a. uit unieke tekeningen van modellen, detail tekeningen, explosie tekeningen van motorblokken, ontwerpen van logo's en zeer veel andere tekeningen en foto's. ook zijn er instructieboekjes en is er een prototype van een Berini tanklogo aanwezig. Het is een walhalla voor iedere Berini liefhebber.
Nu er een Beriniclub is opgericht vindt Casper het belangrijk dat de door zijn vader gemaakte en verzamelde stukken worden gedeeld met liefhebbers zodat iedereen meer te weten komt over de historie van dit oer-Hollandse merk, en het werk van zijn vader.
De komende tijd zullen we de gegevens dan ook inventariseren en in artikelen verwerken welke we met iedereen delen. Gezien de hoeveelheid en de aard van het materiaal zullen we dit gedurende een langere tijd over meerdere artikelen verspreiden.
Bij deze bedanken wij Casper alvast voor het delen van deze unieke informatie welke de site een flinke boost zullen geven.