Mijn naam is Johan Kats, 46 jaar en sinds 1992 werkzaam in de Uitvaartzorg.  Mijn hobby is het verzamelen en berijden van oude bromfietsen uit de jaren '50 en '60. Voor een ieder is het goed om een hobby te hebben, een zekere vorm van ontspanning heb je toch nodig  zodat je je dagelijks  werk even opzij kan zetten....Sinds mijn  jeugd sleutel ik aan bromfietsen en heb zelfs nog 2 jaar bij een fietsenmaker gewerkt voordat ik in militaire dienst ging. Al 6 maanden voor mijn 16 e verjaardag stond er een Zundapp in de schuur, welke brommer, voordat ik officieel mocht gaan rijden ,al meerdere keren had verbouwd. In 1987 ben ik bromfietsen gaan verzamelen, het begon met een Berini "eitje"( ik heb deze nog steeds!), daarop volgde diverse andere merken. Als het maar " oud" was, alles werd de schuur ingepompt. Op een gegeven moment hadden mijn broer en ik 80 brommers staan. Dan volgt een periode van, je weet wel (vrouw, kinderen , het starten van een bedrijf)  en komt de hobby enkele jaren op een laag pitje te staan.

In 1998 besluiten mijn broer en ik om onze verzameling  uit te dunnen, mede doordat de ruimte waar we onze brommers hadden gestald veranderde van eigenaar. Mijn broer stopt helemaal met deze hobby en  50 (van de 80) brommers worden verkocht (de verkochte brommers hadden niet echt "verzamelaarwaarde").   Mijn brommers werden verscheept naar de schuur achter onze ouderlijke woning en is voor mij een reden om de hobby weer serieus op te pakken. Eigenlijk begon in die periode  het selectief verzamelen en  was er voldoende inkomen om af en toe een brommer grondig te restaureren. In 2004 betrok ik een nieuw onderkomen waarbij er uiteraard achter het huis een nieuwe schuur werd gebouwd, speciaal voor de hobby !

Mijn huidige verzameling  brommers schommelt nu al jaren rond de 50 bromfietsen, grotendeels bromfietsen van Nederlandse bodem, uitgezonderd 2 Zundapp's (Duitsland), een Tomos (Joegoslavië) en een Sarolea (België).  Welke bromfietsmerken staan er zoal in mijn schuur ? : Batavus, Maxwell, Eysink, Solex, Magneet, HMW, Simplex, Locomotief, RAP, Sparta,Gazelle,Union,Typhoon en uiteraard veel Berini !  Het Rotterdamse bromfietsmerk Berini heeft een speciale plek in mijn verzameling, waarom dit merk? misschien omdat ik woon onder de rook van Rotterdam ? of is het toch "liefde" voor die Rotterdamse glorie van weleer ? Mijn vader zijn eerste" bromfiets" was trouwens ook een  Berini ! Op zijn fiets bouwde de plaatselijke fietsenmaker voor 150 gulden in 1953 een Berini "eitje"M 13 hulpmotor. Nadien schafte hij de welbekende Berini M21 aan.  

Ik heb inmiddels 18 verschillende Berini's staan, waarvan ruim de helft in originele staat en een 6 tal in gerestaureerde staat. Afgelopen winter heb ik nog een Berini (type Uniek) gerestaureerd, in de kleur roze met zilver, waarvan 1 van mijn dochters heeft aangegeven om daar wel op te willen gaan rijden  ! Leuk, dat ook de jonge generatie dat "oude"spul leuk gaat vinden.  Elk jaar probeer ik een 8 tal georganiseerde tourtochten te rijden, deze rij ik bij verschillende clubs, waaronder Oud Maar Sterk, Magneetclub en de Batavusclub. De ritten vinden plaats in het gehele land. Erg leuk om op deze manier  medeverzamelaars te ontmoeten en bovendien te genieten van  de omgeving !

Zo heeft bijna elk merk wel zijn eigen club, maar het verwonderlijke is dat tot voor kort, "BERINI", toch een gerenommeerd Hollands merk,  geen club heeft. Daar hebben wij iets aan gedaan !!  Ik liep zelf al jaren rond met het idee om een Beriniclub op te richten en vond  een medeverzamelaar (André de Kruijf ), die mij wilde helpen deze club op poten te zetten. André beheert al enkele jaren een door hem opgezette site ( www.oudebrommers.nl )  Deze succesvolle site heeft een forum, een grote folder database, alle merken zijn vertegenwoordigd en de site wordt veel geraadpleegd door verzamelaars en passanten. Vanaf nu is er dan ook een echte Berinisite, zodat Berinifans hun informatie ook onderling kunnen delen ! Tevens zijn wij voornemens om tenminste 1 keer per jaar een Berinitourtocht te organiseren. De eerste rit zal bij leven en welzijn plaatsvinden op zaterdag 12 Juli a.s. in de regio Rotterdam. ! Nadere details volgen, dus hou deze site in de gaten !  (www.beriniclub.nl)

De collectie van Johan